Tannlege Oslo
Tannbehandling, Munnhygiene, Tann behandling, Dental oral hygiene, Dårlig ånde, Barn voksne årsak, Åndedrett, Tannrens

vanlig tannbehandling spesialist behandling tannlege priser
venstre topp bilde på tannlege oslo siden

Vanlig Tannbehandling

Vi føler oss forpliktet til å levere tannbehandlingsinformasjon
av høy kvalitet, og vi jobber kontinuerlig for våre pasienters tilfredshet. Hvis du vil vite mer om tannbehandling, dental oral hygiene, munnhygiene, tann behandling, dårlig ånde, barn, årsak, åndedrett, tannrens kan du lese mer om det her.

hygiene
bro
krone
tannprotese
vanlig fylling
rotfylling
implantater


Tannbehandling / Dårlig ånde / Munnhygiene / Tannrens

Grunnlaget for god munnhygiene er rutinemessig tannrens, renhold og vedlikehold. Her vil vi fortelle deg mer om hva du burde gjøre av tannbehandling i hjemmet og hva som foregår hos tannlegen. Vi vil også skrive litt om dårlig ånde og dårlig åndedrett, samt årsaker og kurer for dårlig ånde.

Dårlig ånde i munnen - Årsak og hvor kommer dårlig ånde fra?

Grunnen til at du selv ikke alltid merker din dårlige ånde når du for eksempel puster deg selv inn i hånden for å kjenne etter, er at nervene som registrerer lukt venner seg til din egen lukt.

Vi kan fortelle deg at lukten av dårlig ånde som stammer fra munnen skyldes som regel bakteriebelegg på tungen og i svelgområdet. Av bakteriene blir det produsert svovelholdige stoffer, samt hydrogensulfid (dersom du noen gang har luktet på et råttent egg så har du antagelig kjent lukten av hydrogensulfid). Det er en rekke årsaker til dårlig ånde. Her er noen eksempler:

  1. Dårlig munnhygiene: Hull i tenner eller tannkjøttbetennelse kan avgi ekle lukter. Også bakterier, sopp eller virus i munnhulen kan forårsake betennelse som lukter vondt.
  2. Matrester og drikkerester: Pusser du lite tenner kan det hende det ligger matrester og råtner i munnen din eller bak jeksler. Eller kanskje du drikker du mye melkeprodukter uten å skylle munnen etterpå? Da vil melkepartikler ligge og "godgjøre" seg i munnen og kan for andre lukte som sur melk eller det som værre er. Andre drikke- og matprodukter som ikke alltid lukter så godt for andre er for eksempel rå løk, hvitløk, egg, fettrik mat, kål, melkeholdigmat, alkohol eller kaffe.

Dårlig ånde fra hals og svelg:

Dersom du blir syk og pådrar deg for eksempel halskatarr, betente mandler eller halsbetennelse kan du få dårlig åndedrett av dette. Dette forsvinner imidlertid når sykdommen forsvinner. En annen ting kan være dersom matrester samles i søkk (krypter) på mandlene i halsen, og får ligge der lenge nok til å bli betent vil dette også kunne gi deg dårlig ånde.

Dårlig ånde fra luftveier:

Dersom det pustes mye gjennom munn og ikke gjennom nesen, kan dette medføre at slimhinner i halsen tørker ut. Dette kan gi dårlig ånde. Andre ting fra luftveiene som kan gi dårlig ånde er lungebetennelse, bihulebetennelse eller bronkitt.

Dårlig ånde fra mage og tarm-systemet:

Du kan også få dårlig åndedrett av for eksempel sure oppstøt eller halsbrann.

Hvordan kurere dårlig ånde?

God tannbehandling og god tannhygiene er viktig. Her følger noen råd for å kurere dårlig ånde:

  • Puss tennene hver dag og bruk tanntråd regelmessig!
  • Du kan også bruke munnvann. Det finnes to typer munnvann. Det finnes munnvann som dreper svovelproduserende bakterier. Og det finnes munnvann som nøytraliserer ekkel lukt fra svovelstoffer.
  • Andre ting du burde tenke på er å drikke rikelig med vann, dette for å skylle vekk matrester i munnen og for å holde munnen fuktig.
  • Du kan også velge å spise sunn mat. Sunn mat som grønnsaker, som frukt og grovt brød gir mindre dårlig åndedrett, dessuten motvirker dette bakterieplakkdannelse.
  • Du kan også forsøke sinktabletter som du kan kjøpe på apotek.
  • Tygg sukkerfri tyggegummi eller spis sukkerfrie pastiller. Dette gjør at spyttsekresjonen holdes i gang og ikke tørker ut.
  • Kjerringråd: (1) Tygge på friske blad av mynte eller persille. (2) Tygg friske eller tørkede blader av peppermynteblader eller sitronmelisse. (3) Tygg friske eller tørkede frø fra spisskummen, karve, fennikel, løpstikke eller bukkehornskløver.
  • Har du prøvd alt dette kan du eventuelt oppsøke en tannlege og rådføre deg med dem.

Tannbehandling hos tannlegen:
De fleste tannleger tilpasser rengjøring av tenner på bakgrunn av hver enkelt pasients periodontitt-helse (tannkjøtt, vev og ben). I problemområder bruker man gjerne en slags gele sammen med et reseptbelagt munnskyllevann. Ultrasoniske strålinger blir også noen ganger brukt for å gjøre inngrepet mer komfortabelt og effektivt.

Generelt om tannbehandling for barn og voksne:
Barn og voksne med høy risiko for karies kan ha god nytte av å bruke ekstra fluorprodukter, kosttilskudd og munnskyllevann gjevnlig.

Tannbehandling og forebyggende tannpleie hos barn: (plastbelegg og tetningsmiddel)
Tetningsmasse bør brukes som en del av et barns totale forebyggende tannpleie. Dette er for eksempel et tynnt plastbelegg som brukes på tyggeoverflatene på de bakerste tennene for å hindre forfall. De fleste tilfellene av tannråte hos barn og tenåringer oppstår på disse overflatene. Tetningsmassen krever ingen boring eller fjerning av tannens struktur. Det er en enkel prosess i tre trinn:

  1. Først rengjøres tannen med en spesiell tannkrem.
  2. Så rengjøres tannen en gang til med en spesiell rensevæske. Så skylles dette vekk.
  3. Og til slutt blir tetningsmassen smurt på tannen.

Det tar ca et minutt for tetningsmiddelet å danne et beskyttende skjold. En slik beskyttende tetningsmasse kan vare så lenge som 5 til 10 år. Men tettingen bør sjekkes jevnlig, og gjøres på nytt dersom den ikke lenger er på plass.

Klikk på et av bildene for å se og lytte til mer informasjon om hygiene:

Pussing og tanntråd Sunnt tannkjøtt    
video kommer video kommer    

 


Finn din nærmeste
Tannlege i Oslo

©2009-2012 dintannlegeoslo.no